Goed doel Basesix Tennis Foot 2015

 

De opbrengst van Basesix Tennis Foot 2015 wordt geschonken aan Miriam Lakiere.

Miriam is alleenstaande moeder en lijdt aan de ziektes ALS en Lupus. Deze ziektes werden twee jaar geleden, in december 2013, vastgesteld.

In juli 2013 kreeg Miriam problemen met spreken. Dit werd eerst toegeschreven aan een verkoudheid, maar enkele maanden later werd de definitieve diagnose gesteld, ALS en Lupus. Haar vader overleed vier jaar eerder aan dezelfde ziekte. ALS werd ondertussen ook al vastgesteld bij andere familieleden.

De ziekte manifesteert zich op keelspieren en stembanden. Hierdoor kan Miriam niet meer spreken. Over verdere verlamming of verlies van functionaliteit kunnen de artsen geen zekerheid bieden. Er heerst een grote onzekerheid over het verdere verloop en manifestatie van de ziektes.

Om te communiceren maakt Miriam gebruik van een geavanceerde spraakcomputer. Daarnaast moet ze wekelijks naar het ziekenhuis voor sondes, onderzoeken en controles.

 

 

ALS is een neuromusculaire niet-besmettelijke aandoening die in elke spiergroep kan beginnen en waarvan de oorzaak nog niet met zekerheid is vastgesteld. Evenmin is tot op heden een afdoende behandeling of een preventiemethode bekend.

De overlevingsduur en het beloop van de ziekte verschillen sterk tussen patiënten onderling, hetgeen zekere voorspellingen moeilijk maakt. De aandoening is veelal fataal binnen 2 à 5 jaar na diagnose en dit door verlamming van de ademhaling- of slikspieren. Maar toch zit er een grote variatie in de levensduur van ALS-patiënten.

 

 

Lupus is een chronische auto-immuunziekte die ontstekingen kan veroorzaken in de huid, de gewrichten en verschillende organen. Negen op tien lupuspatiënten zijn vrouwen, en de ziekte begint meestal tijdens de jonge volwassenheid. De meesten hebben milde symptomen en kunnen goed met de ziekte leven. Maar bij een minderheid worden belangrijke organen aangetast. De ziekte is ongeneeslijk, maar kan wel onder controle gehouden worden.

 

 

 

 

 

© 2012 by Tennis Foot